4: Tilbagevenden til arbejde

4
Tilbagevenden til arbejde
 

Hvordan kan arbejdspladsen hjælpe mig med at blive rask?

Arbejdspladsen kan hjælpe i forbindelse med at blive rask

Hvis du er ved at komme dig fra et sundhedsproblem eller en skade kan det hjælpe dig at komme tilbage til arbejdet så hurtigt som det er fysisk og sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Arbejdet kan fungere terapeutisk og kan hjælpe dig til at blive rask. Derudover er det sværere at komme tilbage på arbejdet jo længere tid du har været væk, både fysisk og mentalt, der er også større risiko for at udvikle en langtids-uarbejdsdygtighed. 

Processen med at komme tilbage til arbejde 

Et "tilbage til arbejde"-program er en proces, som udmønter konceptet om at et meningsfuldt og sikkert arbejde er en del af restitutionsprocessen, i praksis. Det involverer adskillige aktører og du spiller en nøglerolle i det.

Det primære mål med et "tilbage til arbejde"-program er at hjælpe dig med at vende tilbage til dit oprindelige job. Det er dog ikke altid muligt at bestride de samme opgaver og ansvar under restitutionsperioden. Det kan derfor være nødvendigt for din arbejdsgiver at fortage rimelige justeringer af din arbejdsplads eller arbejdsbetingelser for at du kan blive i arbejde. Disse justeringer kan være:

  • Justeringer af arbejdsstationen;
  • Tekniske hjælpemidler;
  • Flere faser af "tilbage til arbejde" (f.eks. fleksibel arbejdstid eller deltid);
  • Omfordeling af opgaver (f.eks. allokering af opgaver, som du ikke længere nemt kan varetage, til en anden medarbejder; og
  • Redesign af dit job.

Hvad er min rolle i "tilbage til arbejdet" processen? (næste afsnit)