1: Starenje i rad

1
Starenje i rad

Što trebam znati o starenju?

Različiti aspekti starenja

Starenje je složen i neprekidan proces koji započinje rođenjem i završava smrću. To je višedimenzionalni proces bioloških, psiholoških i socijalnih promjena. Dob neke osobe obično se iskazuje u godinama i mjesecima (kronološka dob), ali postoje i drugi aspekti starosti:

Osoba koja ima 57 godina prema svojoj kronološkoj dobi, može se osjećati  kao da ima 50 godina ( psihološka dob), biti u formi kao da ima 45 godina ( funkcionalna dob) i ponašati se kao da ima 40 godina ( socijalna dob).

Promjene koje se javljaju sa starenjem

Ljudi se s godinama mijenjaju. Značajke kao što su mudrost, strateško razmišljanje i sposobnost promišljanja ili se pojačavaju ili prvo javljaju s godinama. S godinama se također nakuplja i radno iskustvo i stručnost. S druge strane, neke funkcionalne sposobnosti (uglavnom tjelesne i osjetilne), opadaju kao rezultat prirodnog procesa starenja.

Dobne promjene funkcionalnih sposobnosti nisu jednake, jer su pod utjecajem različitih čimbenika, kao što su:

  • izloženost okolišu, uključujući i izloženosti na radnom mjestu;
  • genetska predispozicija za bolesti;
  • način života (prehrana, tjelesna aktivnost, duhan i alkohol);
  • razina obrazovanja i socioekonomski status; i
  • spol.

To znači da između pojedinaca iste kronološke dobi  može biti znatnih razlika u funkcionalnim sposobnostima.

Dobne promjene i njihov značaj za rad

Kao dio procesa starenja događaju se promjene funkcionalnih sposobnosti  (kao što su smanjenje snage mišića, promjene vida ili stanjivanje kože), što može utjecati na rad.

Sljedeća tema daje dodatne informacije o dobnim promjenama i njihovom utjecaju na rad. Ovdje ćete naći i pregled kontrolnih mjera koje se mogu provoditi kako bi se uklonili ili smanjili rizici za starije radnike, kao i primjere prakse koji mogu pomoći organizacijama u rješavanju promjena na radnom mjestu povezanih s godinama.